Felkavaró fotók, amelyek többet felfednek a múltról, mint bármelyik történelemkönyv

A régi képek azért olyan izgalmasak, mert képesek bennünket visszarepíteni egy olyan korba, amiben soha nem éltünk. Megmutatják milyen volt a múltnak az a korszaka, amikor rengeteg háború dúlt a világban. A fotókon nemcsak eseményeket, hanem kemény érzelmeket is láthatunk, amik nagy hatással vannak ránk. Az ilyen fotókat nézegetve jövünk rá, hogy ezek mennyivel jobban el tudják mesélni a régi időket, mint egy történelem könyv. Mai cikkünkben olyan képeket szedtünk össze, amik érdekes tényeket és eseményeket tárnak fel. Pattanj be te is a virtuális időgépünkbe és utazz vissza velünk a régmúltba.

1900-ban tilos volt a nőknek bowlingozni.

Ezek a hölgyek szinte illegálisan játsszák a híres amerikai játékot. 1895-ben az “American Bowling Congress” olyan szabályt hozott létre mely szerint a nők nem játszhattak együtt a férfiakkal.

A tilalom indokolt volt, mert eleinte a golyókat nehéz fából készítették és a nők nehezen tudták azokat felemelni. Az úgynevezett “Women’s international bowling congress” csak 1917-ben alapult meg. A képen látható hölgyeket úgy látszik egyáltalán nem zavarta, hogy nehéz golyókkal, kényelmetlen öltözékben kell ezt a játékot játszaniuk.

Az első banán megjelenése Norvégiában, 1905.

A skandináv ország lakói csak a huszadik század elején láttak, szagoltak és ízleltek először banánt. Mivel a norvégoknak nagyon megtetszett az íze és nagy népszerűségnek örvendett, ezért úgy döntöttek, hogy üvegházakban fognak különböző fajtájú gyümölcsöket termeszteni.

loading...

Az emberek először utaznak jégen, 1920.

Alaszka partjainál, olyan kemény volt a jég, hogy a hajók képtelenek voltak átkelni rajta, ezért az utasoknak le kellett szállniuk csomagjaikkal együtt és kutyaszánok segítségével jutottak el a célállomásra. Ez volt az első alkalom, hogy emberek jégen utaztak.

Élő sakkjátszma Szentpéterváron, 1924.

Ezen a képen egy szórakoztató játékot láthatsz. Két igazi sakkmester játszott egymás ellen a bábuk pedig a haditengerészet és a Vörös Hadsereg katonái voltak. A partit 5000 ember nézte élőben, majd kiderült, hogy az élő sakk egy régi és népszerű szórakozás, mert őseink már a 15. században is játszottak ilyet.

Munkanélküli férfiak állnak sorban Al Capone étterme előtt, 1931-ben.

A híres bűnöző Chicagóban nyitotta meg ezt a helyet, ahol munkanélküli embereknek biztosított étkezést. Mivel minden második ember munkanélküli volt és nem volt mit enniük, ezért úgy döntött, a kezébe veszi az irányítást.

Az “étterem” napi háromszori étkezést biztosított az embereknek, sőt maga Al Capone is elment, hogy beszélgethessen az ott étkező személyekkel. A vendégek elmondták a helyi sajtónak, hogy több segítséget kaptak a hírhedt bűnözőtől, mint a kormánytól.

Fehér csíkokat festettek a tehenekre, hogy jobban lássák őket Nagy-Britanniában az az 1941-es „áramszünetek” alatt.

Ezt a módszert az állatok biztonsága érdekében vezették be. A második világháborúban a német bombázások miatt többször elment az áram Nagy-Britannia területén. Az áramszünet alatt azonban nagyon sok baleset történt a legelő állatokkal. A britek abban látták a megoldást, ha fehérre festik a jószágokat. A sötétben ki lehet szúrni a fehér csíkokat így senki sem fog nekimenni az állatoknak.

Egy fiatal francia nő, akinek haját leborotválják, mert fizikai kapcsolatot létesített egy német katonával a háború alatt, 1944.

Ez a francia származású nő fizikai kapcsolatot létesített egy német származású katonával, ezért hazája úgy büntette meg, hogy leborotváltatta a haját. Minden nőre ez a sors várt, aki elárulta hazáját a második világháborúban. Körülbelül 20.000 nőt büntettek meg ily módon.

Dorothy Kauntz, az első fekete diák, aki fehér iskolában folytatta tanulmányait 1957-ben.

Az észak-karolinai Harry Harding nevű iskola vezetése lehetővé tette, hogy különböző nemzetiségű gyerekek tanulhassanak együtt. A társadalom azonban nem fogadta túl jól ezt a döntést ezért, amikor Dorothy elment az első iskolai napjára, rengetegen bántották és gúnyolták őt.

A negyedik napon a szülők kiíratták Dorothyt az iskolából. Később beiratkozott egy másik vegyes iskolába, ahol végre sikeresen elvégezte tanulmányait.

Terry Jo Duperrault megmentése, 1961.

Egy 11 éves kislány napokat töltött a tengeren, étel és édesvíz nélkül, ahol többször kapott napszúrást és a végén már elkezdett hallucinálni. Szerencséje volt, mert egy görög teherszállító hajó személyzete kiszúrta őt a Bahamák közelében. Csak néhány évtizeddel később döntött úgy a lány, hogy elmeséli mi történt vele azokon a napokon. Még könyvet is írt a történetéről.

Terry családja nyaralni ment egy jachtra, ám tragikus vége lett a kirándulásnak. Az utazás során a hajó kapitánya úgy döntött, hogy végez a feleségével, mert meg akarta kaparintani az életbiztosításának összegét. Úgy döntött, hogy nem hagy hátra tanúkat, ezért mindenkivel végzett a hajón. Terry csodával határos módon túlélte a merényletet és egy mentőcsónak segítségével próbált elmenekülni a jacht közeléből.

Olimpiai játékok Tokióban, 1964.

A fehér ruhában ülő emberek nem VIP vendégek, hanem felügyelők, akik azt figyelték, hogy minden szabályosan történik-e a versenyek során. Mivel akkoriban még nem volt videofelvétel ezért ők határozták meg, hogy valaki csalt-e vagy sem. A futókat például körülbelül 20 bíró figyelte.

Átlagos orvosi vizsgálat egy űrhajón, 1973.

Dr. Kerwin megvizsgálja Charles Conrad asztronautát, a Skylab-2 program parancsnokát. A súlytalanságot kihasználva az asztronauták fejjel lefelé lógtak, hogy a doktor rendszeres szűrővizsgálatokat végezhessen el a szájukban.

Anna brit királyi hercegnő 1974-ben meglátogatta testőrét James Beatont.

1974 márciusában egy mentálisan beteg ember, megtámadta Anna brit királyi hercegnőt. A hercegnő és férje épp visszatértek a Buckingham-palotába, amikor a férfi tüzet nyitott a kocsira. A lövöldözés során a hercegnő őrét, James Beatont háromszor is megsebesítette.

Anna és férje csodával határos módon sérülés nélkül megúszták az esetet. Szerencsére egyetlen golyó sem találta el őket. Később a férfit elfogták, akit azzal vádoltak, hogy megpróbálta kiontani a hercegnő életét.

Samantha Smith egy rendezvényen Moszkvában, 1983.

A kislány nagy népszerűségre tett szert, miután levelet írt a Szovjet Kommunista Párt főtitkárának, Jurij Vlagyimirovics Andropovnak. Samantha megkérdezte tőle, miért akarja elfoglalni az egész világot és, hogy megpróbálta-e megakadályozni a Szovjetunió és az USA között kirobbanó háborút. A főtitkár részletesen válaszolt a lány levelére majd meghívta őt Moszkvába.

Stella Liebeck beperelte a McDonald’s-ot, mert forró kávé ömlött az ölébe, 1995-ben.

Stella tárgyalása az egyik legvitatottabb volt a 20. század végén. A nő kávét vásárolt a McDriveban, ám nem tudta levenni a pohár tetejét, hogy megcukrozhassa az italt. Mivel a térdei között tartotta a poharat és maga felé húzta a fedelet, ezért véletlenül leöntötte magát a forró itallal. A kórházban harmad fokú égési sérülésekkel látták el.

Ezután Stella kártérítést kért a McDonald’s-tól. A vállalat csupán 800 dollárt ajánlott fel a hölgynek, ezért Stella beperelte a céget és azzal vádolta őket, hogy veszélyes italokat állítanak elő. Az esküdtszék úgy határozott, hogy Stella 640 ezer dollár kártérítésben részesüljön.

A boltív Japánban, amely csodálatos módon túlélte a bombázást 1945-ben és egy földrengést 2011-ben

Ezek a két fotó vírusszerűen terjedt az interneten. Sokan azt hitték, hogy mindkét kép ugyanazt az ívet mutatta, amely túlélte mind az 1945-es Nagasaki bombázást, és a 2011-es földrengést. Nem pontosan ismert, hogy az első képen Nagasaki vagy Hirosima látható, de biztosan tudjuk, hogy a második fotó Otsuchiban történt. Szóval, a 2 fotó határozottan nem egy helyen készült. De a tény még mindig izgalmas – mindkét ív túlélte a rendkívül pusztító eseményeket.