Ez a világ legrövidebb IQ-tesztje, három kérdésből kiderül, hogy zseni vagy-e

 A CRT-t (kognitív reflexiós teszt) a világ legrövidebb IQ-tesztjeként tartják számon, mert csak három kérdésre kell választ adnod. Ha egy percen belül sikerül helyesen megválaszolnod a kérdéseket, az IQ-d 100 feletti.

A kérdéssort a Princeton pszichológusa, Shane Frederick alkotta meg 2005-ben. A teszt az emberek azon képességét vizsgálja, hogy mennyire képesek figyelmen kívül hagyni az ösztönszerű válaszadást (intuíciót) a megfontoltabb, racionális, azaz analitikus gondolkodás javára.

Ezek lennének a kérdések:

A) Egy ütő és egy labda összesen 1 dollár 10 centbe kerül. Az ütő ára 1 dollárral több, mint a labdáé. Mennyibe kerül a labda?

B) 5 gép 5 perc alatt 5 terméket gyárt. Mennyi idő alatt gyárt 100 gép 100 terméket?

C) Egy tó felületét tavirózsák borítják. Minden nap megduplázódik a tavirózsa-takaró mérete. Ha 48 nap kell ahhoz, hogy a tó egész felületét lefedjék a növények, mennyi idő alatt fednék le a tó felületének felét a virágok?

Az általános válaszok ezek voltak,
de ezek rosszak:

A) 10 cent

B) 100 perc

C) 24 nap

Egy 3428 fős kutatás során az ember 33 százaléka mind a három választ elrontotta, 83%-a pedig legalább egy kérdésre rosszul válaszolt. AZ is sokat mondó, hogy az amerikai elit egyetem, a MIT hallgatóinak 48 százaléka ért csak el 100%-os eredményt.

A helyes válaszokat itt tudod megnézni:

Forrás

Mi a véleményed?

loading...